Mapa del Tercer sector: els participants (en construcció)
La Direcció General de Dret i Entitats Jurídiques, del Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya té al seu càrrec el registre i la supervisió de les associacions i les fundacions. Segons el seu web, aquesta és la definició de:
“Les associacions són persones jurídiques privades constituïdes per tres o més persones que s’uneixen de manera voluntària, lliure i solidària per aconseguir, sense afany de lucre, una finalitat comuna d’interès general o particular i es comprometen a posar en comú llurs coneixements, activitats o recursos econòmics amb caràcter temporal o indefinit.
Les associacions poden constituir federacions per assolir millor les finalitats que els són pròpies i facilitar la coordinació; al seu torn, les federacions poden constituir confederacions. Totes estan subjectes al règim general de les associacions.
Les fundacions són entitats sense ànim de lucre constituïdes mitjançant l’afectació d’uns béns o d’uns drets de contingut econòmic i la destinació dels seus rendiments o dels recursos obtinguts per altres mitjans al compliment de finalitats d’interès general. Poden constituir-les les persones físiques i les persones jurídiques públiques o privades.”
HI ha 2.578 fundacions registrades a aquesta Direcció General, de les quals n’hi ha 2.114 classificades:
- Assistencia, cultural, docent i fins científics 3
- Assistencial 373
- Assistencial i cultural 177
- Assistencial i docent 43
- Assistencial i fins científics 49
- Assistencial, docent i fins científics 11
- Cultural 1.006
- Cultural i docent 127
- Cultural i fins científics 63
- Cultural, assistencial i docent 8
- Cultural, assistencial i fins cientfícs 18
- Docent 209
- Docent i fins científics 27
Veure més info al web del Departament de Justícia
Catalunya
- Coordinadora Catalana de Fundacions
- Observatori del Tercer Sector
- Taula d’Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya
- Cooperativa Finan3
- Fundació Hàbitat3
- Fons Català de Cooperació al Desenvolupament
- La Confederació Patronal del Tercer Sector Social de Catalunya
- Obrador del Tercer Sector Ambiental de Catalunya
- Consell d’Associacions de Barcelona
- Consell Nacional de la Joventut de Catalunya
- Entitats Catalanes d’Acció Social
- La Fede. Organitzacions per la justícia global
-
- Asociación Española de Fundaciones (AEF)
.
Veure aquí -
- Instituto de Análisis Estratégico de Fundaciones (INAEF)
.
Veure aquí -
- Asociación Española de Fundraising
.
Veure aquí - La Coordinadora. Veure aquí.
Fundada el 1986, la Coordinadora ONGD-Espanya (Coordinadora) és la xarxa estatal d’organitzacions i plataformes socials que treballen en l’àmbit del desenvolupament, la solidaritat internacional, l’acció humanitària, l’educació per a la ciutadania global i la defensa dels drets humans .
Veure aquí
Una associació de fundacions, amb una xarxa que actualment supera les 500 fundacions catalanes, que pertanyen a tots els àmbits: serveis socials, hospitalari, cultural, d’educació i de recerca.
Veure aquí
L’Observatori del Tercer Sector és un centre de recerca especialitzat en el tercer sector, sense ànim de lucre i independent, amb la finalitat d’aprofundir i incrementar el coneixement sobre aquest sector i treballar per a la millora en el funcionament de les organitzacions no lucratives.
Veure aquí
La Taula del Tercer Sector és la institució que representa el conjunt de les entitats socials catalanes. Agrupa 35 federacions i grans organitzacions del Tercer Sector Social de Catalunya, les quals representen i aglutinen en conjunt a més de 3.000 entitats socials no lucratives.
Veure aquí
Finan3 és una cooperativa de serveis sense ànim de lucre, impulsada l’any 2014 per la Taula d’entitats del Tercer Sector i les federacions que en formen part amb l’objectiu d’enfortir les capacitats econòmiques i financeres del Tercer Sector Social. Va ser constituïda per un grup inicial de 16 entitats, inclosa la Taula. Actualment, hi ha 31 entitats sòcies cooperativistes.
Veure aquí
HÀBITAT3 és una Fundació impulsada, l’any 2014, per la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, amb l’objectiu de donar una resposta col·lectiva i conjunta del Tercer Sector Social a les gravíssimes necessitats existents en l’àmbit de l’habitatge al nostre país entre els col·lectius de persones amb dificultats greus d’habitatge. El Patronat de la Fundació està constituït per la pròpia Taula del Tercer Sector i set de les seves federacions membres, juntament amb diverses persones expertes.
Veure aquí
El Fons Català de Cooperació al Desenvolupament és una organització formada per ajuntaments catalans i altres organitzacions municipalistes (diputacions, consells comarcals i mancomunitats), que destinen una part del seu pressupost a finançar accions de Cooperació al Desenvolupament i de Solidaritat amb els pobles dels països més desfavorits.
Veure aquí
La Confederació és l’organització empresarial que des de l’any 1997 representa a les entitats no lucratives – associacions, cooperatives d’iniciativa social i fundacions – que presten serveis d’atenció a les persones al nostre país. En el seu conjunt agrupa prop de 1.200 organitzacions que, des d’una voluntat expressa no mercantil, ofereixen serveis en diferents àmbits d’activitat
Veure aquí
L’Obrador del tercer sector ambiental de Catalunya és una entitat de tercer nivell que pretén contribuir a l’estructuració del tercer sector ambiental català, exercir i promoure accions d’incidència política al servei del sector, garantir la participació de les entitats en els processos de decisió que afecten al medi ambient, i lògicament, també vol promoure el reconeixement social i polític de les entitats dels tercer sector ambiental de Catalunya.
Veure aquí
Una federació d’associacions constituida el juliol del 2007 i registrada al Registre d’Associacions de la Generalitat de Catalunya secció segona nº 595. Missió: Treballar per el desenvolupament de l’associacionisme i dels seus valors a Barcelona tot construint un espai de participació, vertebració (territorial/sectorial) i d’interlocució d’organitzacions interessades en l’associacionisme.
Veure aquí
El Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC) és la plataforma que aplega gairebé cent entitats juvenils de Catalunya i consells locals de joventut. Fundat el 1979, el CNJC promou els interessos de la gent jove a la societat i davant els poders públics. És una entitat de dret públic de base associativa amb personalitat jurídica pròpia.
Veure aquí
Federació d’entitats d’acció social que treballen de manera prioritària amb persones en situació o risc d’exclusió social per a la transformació i la justícia social
Veure aquí
Lafede.cat – organitzacions per a la justícia global és una xarxa que promou l’acció col·lectiva de les entitats afiliades. Lafede.cat treballa activament per aconseguir la justícia social i l’eradicació de les desigualtats a tot arreu, a d’altres llocs del món i a casa nostra, mitjançant la cooperació al desenvolupament, la defensa i promoció dels drets humans i el foment de la pau. Lafede.cat està formada per 114 organitzacions i neix el gener de 2013 com a resultat de la fusió de les antigues Federació Catalana d’ONG per al Desenvolupament-FCONGD, Federació Catalana d’ONG pels Drets Humans-FCONGDH i Federació Catalana d’ONG per la Pau-FCONGPAU (vegeu història de Lafede.cat).
Espanya
La Asociación Española de Fundaciones és una associació privada i independent d’àmbit nacional. Agrupa al voltant de 1.000 fundacions espanyoles de les més diverses dimensions, finalitats i àmbits d’actuació. És l’entitat més representativa del sector a nivell nacional i la segona més important a Europa. La seva missió és treballar en benefici del conjunt del sector fundacional en favor del seu desenvolupament i enfortiment. La AEF es va constituir el 22 de gener de 2003, com a resultat de la fusió del Centro de Fundaciones i de la Confederación Española de Fundaciones. És hereva del treball i l’experiència de més de 30 anys de les dues associacions que la van precedir.
Es un proyecto de la Asociación Española de Fundaciones que tiene como finalidad primordial generar y difundir conocimiento sobre el sector fundacional español, reforzando así su capacidad de servir a la sociedad.
La Asociación Española de Fundraisingés una organització no lucrativa que té la missió és el desenvolupament de la filantropia i la captació de fons a Espanya. Creada el 1997, representa els interessos de tot tipus d’institucions que defensen causes d’interès públic i general: cooperació, atenció a infància, defensa del medi ambient, drets humans, promoció de la cultura, educació, investigació i desenvolupament, salut, … per el finançament de les activitats, programes i serveis desenvolupen estratègies de captació de fons privats comprometent a la ciutadania ia institucions privades.
-
L’emprenedoria social és un moviment en alça per canviar el món empresarial, creant empreses que siguin capaces de generar un impacte social a més d’aconseguir un benefici econòmic. El seu objectiu és fer negoci fent el bé.
- @EmprenSocial (Generalitat de Catalunya). Veure aquí
És un programa marc que té com objectius enfortir l’ecosistema de l’emprenedoria social amb la participació de les entitats i institucions sòcies i ampliar la visibilitat i la presència de l’emprenedoria social al conjunt de la societat catalana. - Mapa de l’emprenedoria social a Catalunya realitzat per @EmprenSocial. Veure aquí
L’empresa social neix per donar resposta a un problema social de diferents maneres:
– creant llocs de treball per a col·lectius que d’altra manera quedarien exclosos del món laboral
– facilitant serveis a col·lectius que no hi tindrien accés
– reinvertint els seus beneficis en projectes socials
Des de la Generalitat de Catalunya:
- Ship2B. Veure aquí
“És una Fundació que vol impulsar l’emprenedoria social, entesa com les iniciatives empresarials que s’orienten a resoldre problemes socials. Com ho fa l’entitat? Segons Clara Navarro, co-fundadora de Ship2B, “per a que els projectes socials sobrevisquin, hem de professiona- litzar-los i fer-los rendibles”. Per a dur a terme la seva activitat, Ship2B compta amb un equip de professionals experts en selecció, assessorament i finançament de projectes socials i empresarials. El valor afegit de Ship2B és que acompanya a l’emprenedor en tot el procés, des de que té la idea fins que es converteix en una realitat, passant per les diferents etapes de desenvolupament, posada en marxa i finançament del projecte, a diferència d’altres que només busquen inversors o bé son vivers d’empreses. La inversió d’impacte, a mig camí entre la filantropía i el negoci. ” - L’Associació Europea de Filantropia Empresarial (EVPA) és una comunitat dinàmica de les organitzacions que comparteixen la mateixa visió i un objectiu comú: la creació d’impacte social positiu a través de la filantropia empresarial (Venture Philantropy). Veure aquí els membres españols.
- Ashoka: Xarxa internacional d’Emprenedors Socials innovadors. Des de fa més de 30 anys, Ashoka dóna suport al treball de més de 3.000 emprenedors socials en 84 països, 26 d’ells a Espanya.
- Valores y Marketing
- Fundación Lealtad
- LBG – Mas Business: amb la seva eina ImpactOnline, LBG facilita la captació, classificació, gestió i mesurament de les activitats socials, que les empreses duen a terme pel seu compte o amb organitzacions del tercer sector. Veure aquí.
- B Coop: B Lab és una organització sense ànim de lucre que serveix a un moviment mundial de persones que utilitzen el negoci com una força per al bé. La seva visió és que un dia totes les empreses competiran no només per ser el millor en el món, però el millor per al món.
- Zohar Consultoría. Veure aquí
Una consultoría especializada en ayudar a fundaciones, organizaciones no gubernamentales y administraciones públicas en la captación de fondos y la toma de decisiones estratégicas y su posterior implantación. - Vox Populi . Veure aquí
Agència de màrketing responsable. Estratègia de marca, creativitat i màrqueting de continguts.
Veure aquí.
Treballen per millorar l’eficiència i resultats en les empreses i organitzacions, potenciant i millorant a les persones, la societat i l’entorn. Reforçant la confiança i reputació de les seves marques, productes-serveis i aconseguint resultats econòmics. Promovent millores socials, es poden aconseguir resultats tangibles i econòmics. Integrant el màrqueting i les iniciatives socials de les empreses-organitzacions amb els seus objectius de negoci.
- Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (Generalitat de Catalunya). Veure aquí.
- Consell de Cooperació al Desenvolupament (Generalitat de Catalunya). Veure aquí.
- Agencia Española de Cooperación Internacional para el desarrollo (Ministerio de Asuntos Exteriores y de Cooperación). Veure aquí.
- Relacions Internacionals i Cooperació (Ajuntament de Barcelona). Veure aquí.
- Consell Municipal de Cooperació Internacional per al Desenvolupament (Ajuntament de Barcelona). Veure aquí.
- Direcció de Serveis de Relacions Internacionals (Diputació de Barcelona). Veure aquí.
- Cooperació Internacional i Desenvolupament (Comissió Europea)
L’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD) és l’organisme de la Generalitat de Catalunya responsable de gestionar les polítiques de cooperació al desenvolupament i acció humanitària. Està adscrita a la Secretaria d’Afers Exteriors i Unió Europea. És el principal instrument del Govern i la ciutadania de Catalunya per sumar-se a la comunitat internacional en el compromís per construir un món més just i solidari, i treballar per garantir l’accés als drets fonamentals i al lliure desenvolupament de les persones i els pobles d’arreu del món.
És l’òrgan consultiu i de participació de la comunitat catalana per al desenvolupament de l’activitat de l’Administració de la Generalitat en aquest àmbit i està format per representants de l’Administració de la Generalitat i de les organitzacions no governamentals per al desenvolupament i altres institucions, entitats i personalitats rellevants reconegudes com a membres destacats de la comunitat catalana per al desenvolupament.
La Agencia Española de Cooperación Internacional para el Desarrollo (AECID) es el principal órgano de gestión de la Cooperación Española, orientada a la lucha contra la pobreza y al desarrollo humano sostenible. Según su Estatuto, la Agencia nace para fomentar el pleno ejercicio del desarrollo, concebido como derecho humano fundamental, siendo la lucha contra la pobreza parte del proceso de construcción de este derecho.La AECID está adscrita al Ministerio de Asuntos Exteriores y de Cooperación a través de la Secretaría de Estado de Cooperación Internacional y para Iberoamérica (SECIPI).
És un òrgan consultiu i de participació sectorial de l’Ajuntament de Barcelona creat per impulsar i promoure les accions de cooperació internacional al desenvolupament, l’ajut humanitari, i la promoció dels drets humans i la pau.
Respon al principi de col·laboració i complementarietat entre els poders públics i les iniciatives solidàries i de cooperació al desenvolupament de la societat. És un espai de diàleg i participació de la societat civil, fomenta la concertació amb el teixit solidari per tal de crear sinèrgies i complementarietats. El consell és també un òrgan assessor i consultiu de la política municipal de cooperació per al desenvolupament,
En l’àmbit de la Cooperació al Desenvolupament, la Direcció de Relacions Internacionals té tres grans objectius:
Impulsar polítiques locals de cooperació al desenvolupament, i acompanyar als ajuntaments en la concepció, seguiment i avaluació de les seves iniciatives. Donar suport a les entitats sense ànim de lucre amb l’objectiu de treballar de forma coordinada en el foment de projectes de cooperació al desenvolupament a països tercers i de sensibilització a la ciutadania dels municipis de Barcelona. Cooperar amb els governs locals de països en desenvolupament i fomentar la cooperació i la solidaritat internacional com a marc idoni per a l’intercanvi d’experiències i la realització conjunta de projectes.
Veure aquí
- Great Places to Work: una valuosa forma per mesurar i crear excel·lents llocs de treball. Des 2016, Great Place to Work ® Espanya certifica a les empreses que tenen una cultura organitzacional guanyadora, distingida per la confiança i la qualitat de les relacions entre empleats i els seus mànagers, i que també compten amb pràctiques i polítiques de RRHH competitives. Veure aquí.
- BCorp – B Lab és una organització sense ànim de lucre dedicada a utilitzar el poder dels negocis com una força per al bé, i BCORP b corp és la comunitat de les millors empreses PER al món. Veure aquí.
- Sello ONG Acreditada por la Fundación Lealtad – És un distintiu que identifica les ONG que compleixen els 9 Principis de Transparència i Bones Pràctiques. El seu objectiu és reforçar la confiança dels donants en les ONG i contribuir a que la seva donació sigui eficaç. L’acreditació de la Fundación Lealtad part d’una anàlisi que sol·liciten les pròpies organitzacions i que comprèn més de 40 indicadors. Veure aquí.
- Oui Share Fest. Anar al web
OuiShare Fest is an interdisciplinary festival that gathers creative leaders, entrepreneurs, movement builders, purpose-driven organizations and communities from across sectors and countries who want to drive systemic and meaningful change.
Empreses d’àmbit nacional amb informació sobre borses de treball al Tercer Sector.
També hi ha apartats tipus ‘Treballa amb nosaltres’ a les diferents entitats del Tercer Sector, a visitar individualment.
- Sector3. Veure aquí
- Haces falta. Veure aquí
- InfoJobs Ofertas de trabajo Tercer Sector. Veure aquí
- Indeed- Empleos del Tercer Sector. Veure aquí
- Coordinadora ONGD-España (Coordinadora). Veure aquí
- Asociación Española de Fundraising. Empleo. Veure aquí
- Agencia Española de Cooperación Internacional para el Desarrollo (AECID) . Veure aquí
- OpenIDEO is an open innovation platform. Join our global community to solve big challenges for social good.
- Guia d’entitats de la Direcció General de Dret i Entitats Jurídiques del Departament de Justícia, Generalitat de Catalunya.
- Pla Nacional de Valors – Generalitat de Catalunya 2011
- Colaboraciones ONG y empresa que transforman la sociedad. Programa ESADE-PwC de Liderazgo Social 2014-2015
- Más valor social en 2033. Nuevas oportunidades para las empresas. Informe PWC 2015.
- Objetivos de Desarrollo Sostenible. ONU 2015
- El Baròmetre 2016 del Tercer Sector Social . Taula del Tercer Sector Social.
- Plataforma País Conscient. Octubre 2016